KKTC DEVLETİ İLE GÜNEY KIBRIS RUM DEVLETİ

 
Hasan İkizer
   

      Hasan İkizer



    Şimdilerde Kıbrıs’ta iki ayrı devlet vardır, kuzeyde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti, güneyde Kıbrıs Rum Yönetimi Devleti her ne kadar kuzeydeki Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devletini T.C. Devleti tanımış ve arkasından Bangladeş Devleti tanımış ise de, daha sonra Pakistan Devletinin de tanıması sırada iken, ABD’nin yaptığı baskılar sonucunda Bangladeş Devleti tanımasını geri aldıktan sonra Pakistan Devleti de bunun sonucu olarak ABD’nin baskıları karşısında Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devletini tanımaktan vazgeçmiştir. 

    T.C. Devleti bu konuda gerekli girişim ve çalışmalarda geç kalmış ve yakın birkaç Müslüman devletin tanıması ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devletini tanıyan sadece Türkiye Cumhuriyeti Devleti olmuştur. Bu durum KKTC Devletinin aleyhine olmuş ve halende devam etmektedir. Güney Kıbrıs Rum Yönetimini devlet olarak tanıyan Yunanistan’dan sonra diğer ülkelerde arkasından sıraya girerek Güney Kıbrıs Rum Yönetimini Devlet olarak tanımışlardır. Daha sonra AB’nin de tanıması sonucunda Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti Devleti dünyaca tanınmış olmaktadır. Böylece atı alan Üsküdar’ı geçmiştir. 

    İslam İşbirliği Örgütü’nün de konuyla ilgili gerekli yakınlık ve ilgiyi göstermemesi sonucunda bugünlere kadar gelinmiştir. Bundan sonra yapılacak hızlı ve etkin çalışmalar sonucunda hiç değilse birkaç Müslüman ülke devletlerinin yakın ilgileri sayesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de devletler silsilesi içinde gerekli yerini alacak düşüncesi içinde olduğumuzu belirtmek itiyorum. ABD’nin yapmış olduğu baskıların sonucu sonsuza değin devam edecek diye düşünülmemelidir. 

    15 Kasım 1983 tarihinde kurulan KKTC Devleti her yönden gelişmesini tamamlamış su, elektrik, yol, turizm ve diğer sorunlarını çözerek gerekli çalışmaları sağlamış, nüfus yoğunluğu giderek artmış,  halen Güney Kıbrıs Rum kesiminde tek bir üniversite olmasına karşın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletinde mevcut on sekiz üniversitede gerek yurt içinde ve yurt dışından da eğitime katılan öğrenci sayıları her geçen gün yıldan yıla artarak öğrenci sayıları gittikçe çoğalmakta olduğu bilinmektedir. Üniversitelerde İngilizce Türkçe eğitim bütün hızıyla sürdürülmektedir.  Yakın doğu ve uzak ülkelerden dahi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Üniversitelerine öğrenci için gelen öğrenci sayısı her geçen gün gittikçe önemli bir artış göstermektedir. 

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Üniversiteler ve kuruluşları aşağıda verilmiştir. 

1-    Ada Kent  Üniversitesi Magosa 2016
2-    Akdeniz Karpaz Üniversitesi Lefkoşa 2012 
3-    Lefkoşa Atatürk Öğretmen Akademisi 1937
4-    Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Lefkoşa 2014 
5-    Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi Lefkoşa 2015
6-    Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Lefkoşa 1997
7-    Yakın Doğu Üniversitesi Lefkoşa 1988
8-    Doğu Akdeniz Üniversitesi Magosa1979
9-    Girne Amerikan Üniversitesi 1985
10-    Girne Üniversitesi 2013
11-    Girne İlim Üniversitesi 2013
12-    Uluslararası Final Üniversitesi Girne 2015
13-    Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Güzelyurt 2016
14-    Lefke Avrupa Üniversitesi 1990
15-    Anadolu Üniversitesi Lefkoşa 1982
16-    İTÜ-KKTC  Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri Gazi Magosa 2010
17-    Orta Doğu Teknik Üniversitesi KK Kampüsü Güzleyurt 2003
18-    University Of The West Scotland in Cyprus Lefkoşa 2016

Belirtmek istediğim husus bugüne kadar KKTC’de bir Rauf Raif Denktaş Üniversitesi’nin kurulmadığıdır. 

Her iki tarafça yapılacak görüşmelerde Kıbrıs’ta garantörlük ve Türk askerinin kalkması konusunda karşı tarafa en küçük bir taviz vermek, Türk Kıbrıs’ın uzun bir süre sonra ebediyen kaybedilmesi anlamını taşımaktadır. Onun için bunun üzerinde önemle durulması gerekmektedir. 

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK NASIL TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİ KURARAK CUMHURBAŞKANI OLMUŞSA, KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLETİ’Nİ KURAN RAUF RAİF DENKTAŞ’DA KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLETİNİ KURARAK CUMHURBAŞKANI OLMUŞTUR. 


Hasan İKİZER
hasan_ikizer@hotmail.com
09.04.2018

 

Sayfamızı Paylaşın:

Etiketler:

Sayfa Yorumları (0 )
  • ...

Yorum Ekleyin